Het islamitisch perspectief

De mensen die dit hebben veroorzaakt, gaan dit niet oplossen

Bovenstaande titel is een quote van Einstein, geciteerd door Renske Leijten, kamerlid van de SP. Samen met Pieter Omtzigt (CDA) en Farid Azarkan (Denk) en hun teams verantwoordelijk voor het proberen van het bovenhalen van de onderste steen m.b.t. de inmiddels bekende toeslagenaffaire welke het kabinet uiteindelijk deed vallen. Naar verluidt Hier zouden er nog steeds honderdduizenden mensen onterecht op een zwarte lijst staan. Dit werd door Omtzigt en Leijten verteld in een aflevering van Buitenhof van 20 december 2020 waarin Leijten ook zei dat ze vreesde dat de verantwoordelijken van deze hele puinhoop gewoon zouden worden herkozen in de verkiezingen. Ascher (PvdA) koos inmiddels het hazenpad, van Hoekstra (CDA) kan gezegd worden dat hij relatief kort op een vooraanstaande positie zat maar van Rutte (premier, VVD) kan definitief geconcludeerd worden dat hij de hele periode dat de misstanden plaatsvonden aan de zijlijn heeft toegekeken. Zelfs heeft hij alles op alles gezet om het onderzoek te belemmeren en druk te zetten op de onderzoekers om te stoppen. En inderdaad, ondanks al dit is hij met overgrote meerderheid opnieuw verkozen tot leider van Nederland.

De hele gang van zaken kwam opnieuw in het nieuws, na de blunder van verkenner Kajsa Ollongren (D66) die iedereen liet meegenieten van de notities die zij bij zich had van de gesprekken rondom de kabinetsformatie. Hierop stond onder meer “positie Omtzigt, functie elders”. Hiermee werd het gevoel van Leijten en Omtzigt bevestigd dat het kabinet maar zelfs ook de Tweede Kamer helemaal niet zitten te wachten op criticasters die vasthoudend zijn in het opkomen voor de belangen van de meer kwetsbaren in de samenleving. Omtzigt wordt door zijn acties niet gepruimd in Den Haag.

Omtzigt krijgt steun van de bevolking die zien dat er iets aan de hand is en denken dat het lijkt “alsof de overheid meer tegen je is, dan voor”. Aldus Harold van Garderen die een steunmars op zondag 28 maart 2021 heeft georganiseerd in Omtzigts woonplaats Enschede.

En hier komen we terug bij Einstein. Ook hij voorzag dit. Hij zei namelijk om precies te zijn: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt” en deze quote is veel treffender omdat het niet gaat om de poppetjes maar om het fundament waarin de poppetjes hun speelruimte pakken: het systeem van de seculiere liberale democratie. Deze denkwijze is problematisch in de kern omdat de mens niet in staat is om te bepalen wat goed en wat slecht is.

وَعَسَىٰٓ أَن تَكْرَهُوا۟ شَيْـًۭٔا وَهُوَ خَيْرٌۭ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰٓ أَن تُحِبُّوا۟ شَيْـًۭٔا وَهُوَ شَرٌّۭ لَّكُمْ ۗ

وَٱللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

“Het kan zijn dat jullie iets haten terwijl het goed is voor jullie. En het kan zijn dat jullie van iets houden terwijl het slecht is voor jullie. En Allah weet terwijl jullie niet weten.”

Soera baqara ajaa 216

Laten we als Moslims hier lering uit trekken en ons focussen op het fundament van Islam en de speelruimte die ons wordt geboden vanuit de Koran en Soenna. Als er naast een groot deel van de Nederlandse bevolking nu zelfs kamerleden de legitimiteit van het systeem in twijfel trekken, wordt het de hoogste tijd om de handschoen op te pakken en Islam te presenteren als een alternatief voor de gehele mensheid. Laten we ons niet vernederen en in plaats hiervan proberen mee te doen in het spel van gekronkel en bedrog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button